5 inspirerende woonstijlen

Vijf inspirerende woonstijlen

Is jouw woonkamer toe aan een make-over, maar weet je nog niet goed in welke interieurstijl je de kamer wilt inrichten? Een interieurstijl is een handige leidraad bij het inrichten van een woonkamer, en voorkomt dat je dingen koopt die niet bij elkaar passen, dat het interieur druk overkomt of rommelig wordt. Hier vind je 5 verschillende woonstijlen die weleens bij jou zouden kunnen passen!

Het is dus verstandig een woonstijl te kiezen die goed bij jou en de rest van je woning past. Wil je wat hulp bij de keuze? Kijk dan eens naar deze inspirerende woonstijlen!

5 inspirerende woonstijlen voor de woonkamer

De landelijke woonkamer

De landelijke woonstijl is geïnspireerd op het plattelandsleven van de vorige eeuw. Gemoedelijkheid, rust en een vleugje nostalgie voeren de boventoon in dit interieur. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, riet en rotan, linnen en katoen. Stoffen zijn aaibaar en kleuren zoals aardetinten, beige en lichtgrijs zijn warm. Samen zorgen ze voor een knusse sfeer waarin iedereen zich snel thuis voelt.

De romantische woonkamer

De romantische stijl is warm, zacht en sierlijk, zonder dat het te zoetsappig wordt. Materialen zijn licht, zacht en aaibaar, zoals satijn, wol en vachtjes, afgewisseld met stoere materialen zoals messing, natuursteen en hout. Rustige kleuren zoals zachtblauw, pastelroze en kleuren voeren de boventoon en geven de woonkamer een zachte, warme uitstraling. Een gordijn woonkamer is transparant, zodat ze romantisch gefilterd licht doorlaten, en in de avond maak je gebruik van dimbare spotjes voor sfeerlicht.

De wabi sabi woonkamer

In een wabi sabi interieur gaat het niet om het perfecte, maar om de schoonheid van het imperfecte. Het is een sobere, minimalistische stijl waarbij overbodige meubelen en accessoires verwijderd zijn en de nadruk ligt op zorgvuldig gekozen spullen. Bij wabi sabi gaat het om de kracht van het weglaten. Ruwe materialen zoals een bakstenen muur, doorleefde houten plafondbalken of een ongepolijste vloer geven het interieur een eerlijke uitstraling en hoeven zeker niet weggewerkt te worden achter strak behang of een lik verf. Kleuren zijn aards en natuurlijk, zoals zand, oker en bruin, natuurlijke materialen zoals hout, linnen en jute komen op verschillende plekken.

De industriële woonkamer

De industriële woonstijl heeft een pure, rauwe en stoere look. Het is robuust met een ruw randje, dat je bereikt door middel van grote accessoires zoals een industriële lamp of een grote matzwarte vaas en grote meubelen, zoals een leren bank of een comfortabele fauteuil. Ook mogen materialen zoals beton, staal, glas en hout gezien worden. Je werkt leidingen dus niet weg, een bakstenen muur behang of verf je niet. Kleuren zijn grijs, zwart en wit. Wil je een iets zachtere touch, voeg dan wat kleuraccenten toe, zoals blauw of donkerrood. Ook kun je werken met zachte, aaibare materialen zoals een schapenvachtje over de stoel, een hoogpolig kleed op de vloer of een plaid over de bank.

De eclectische woonkamer

‘Eclectisch’ betekent ‘het beste uitkiezend’. Dit wil zeggen dat je het leukste, beste en mooiste van verschillende woonstijlen kiest, en deze samenvoegt tot een uniek en persoonlijk interieur. Er zijn geen strenge regels, alles kan en mag. Het is wel verstandig een rode draad te kiezen, zoals een kleur of interieurstijl, om te voorkomen dat het een chaotisch of rommelig interieur wordt.

Wil je weten wat goed bij jou past voordat je begint met inrichten? Maak dan een moodboard en kijk welke elementen er voor jou uitspringen. Plaats deze elementen op een nieuw moodboard. Past alles goed bij elkaar? Dan heb jij de basis voor de inrichting van je woonkamer gevonden en kun je aan de slag!